Bunicile, prin prezența lor în viața copilului mic, au un rol foarte important, nu doar pentru el ci și pentru întreaga familie. Totuși, uneori apar conflicte între mama/soacră și tânăra mămică.

Aceste conflicte își au rădăcinile în diferențele de stiluri de viață dintre generații. Pe vremea când bunicii de astăzi erau tineri și creșteau copii, nu trebuia acordată atâta atenție. Nu mergeau cu scăunele auto în mașină când transportau copiii și nici măcar cu centuri de siguranță.

Nu aveau grijă ca aceștia să-și păstreze în fiecare minut mâinile curate, ba chiar erau lăsați să se joace ore în șir în praf și pământ. Mâncarea nu era atât de problematică, nu trebuia o atenție deosebită la aditivii alimentari sau la diverși alergeni, cum ar fi glutenul.

Viața însă s-a schimbat și este important ca bunicii să înțeleagă noile perspective, să realizeze cât de mult contează siguranța nepoțeilor așa cum trebuie ea păstrată în lumea în care trăim și de asemenea cât de esențial este să fie persoane de încredere care într-adevăr își ajută copiii, ajunși la rândul lor părinți.

Dacă această calibrare are loc natural, cu multă bunăvoință și fără reacții la orgoliul atunci copiii se vor putea bucura din plin de beneficiile prezenței bunicilor în viața lor.

Pentru că cel mai des apar conflicte între mamă și fiică sau soacră și noră, iată cele două reguli de bază pentru evitarea conflictelor, de care o bunică ar trebui să țină cont, mai ales imediat după nașterea copilului/nepoțelului:

- să nu se comporte de parcă ar fi copilul ei;
- să ajute cu ceea ce are într-adevăr nevoie tânăra mămică/familie, nu (doar) cu ce vrea sau își dorește bunica;
- să respecte întotdeauna rugămințile tinerilor părinți atunci când aceștia sunt plecați și îi încredințează cu maximă încredere copilul pentru o perioadă de câteva ore sau de câteva zile.

Bunicii sunt foarte importanți în viața copilului, au răbdare să se joace, povestesc întâmplări copiilor și le oferă multă iubire.