Acum 124 de ani, pe 12 aprilie 1899 la Pitești, se năștea Tudor Teodorescu-Braniște, om de litere, jurnalist, traducător și romancier român, asociat fără echivoc cu ideea de independență gazetărească. Scriitor și redactor la ,,Adevărul", ,,Cuvântul liber" și ,,Jurnalul", a rezistat presiunilor a trei tipuri de regimuri totalitare: carlist, fascist și comunist.

,,Prinţul" este cartea care îl reprezintă şi îl defineşte în chip deosebit ca prozator. O capodoperă a vremii, astăzi un roman uitat, pe care îl găsim la 2 lei în anticariatele online.

Cine nu l-a uitat însă pe Tudor Teodorescu-Braniște a fost Sergiu Nicolaescu, care în 2004 a regizat filmul Orient Express, inspirat din romanul ,,Prințul". Rolurile principale sunt interpretate de Sergiu Nicolaescu, Maia Morgenstern, Imola Kézdi, Dan Bittman, Gheorghe Dinică, Valentin Teodosiu, Ioana Moldovan și Vlad Zamfirescu (fiul marelui actor Florin Zamfirescu, născut tot pe 12 aprilie ca și Tudor Teodorescu-Braniște).

Acest film a fost propunerea României la Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin în 2005, dar nu a intrat în concurs. Unele scene de interior au fost filmate la Muzeul Național Cotroceni, Casa Oamenilor de Știință și Muzeul Militar Național.