Cartea ,,Libertatea de depresie. Invaluiri si dezvaluiri de pe la noi", de Radu Paraschivescu a fost lansată anul acesta, la editura HUMANITAS. Are 328 de pagini în care cu umor și cu tandrețe, cu spirit critic și cu înțelegere, Radu Paraschivescu își poartă din nou cititorii prin "meandrele concretului" carpatin și le spune, cum a făcut-o de atâtea ori, că România e un spatiu care trebuie ferit, pe cât posibil, de agresiunea personajelor dubioase cu agende pe măsură. Din politica, din sport, din afaceri - în general, din toate zonele unde impostorii se infiltrează ușor, pentru că apoi să fie greu, dacă nu imposibil, de evacuat.

Minciuna nu stă doar cu regele la masă, ca în poezia lui Vlahuță, ci și cu o bună parte dintre politicienii României. Și nu e ea singurul amfitrion al parlamentarilor, primarilor și jupânilor mai mari sau mai mici. Sunt și alții, indiferent dacă ne aflăm într-un an electoral sau nu. Textele din Libertatea de depresie despre așa ceva vorbesc: despre felul în care un vis de țară poate deveni un coșmar. Despre Catavencii noștri de tip nou, gata să se bată cu cărămidă patriotismului în piept. Despre impostori și hoți, despre huligani și nechemați, despre borfași și slugi cu spinarea de pâslă, despre inși bolnavi de mesianism galopant și bufoni nocivi.

Sunt doar o parte dintre personajele prezente în textele lui Radu Paraschivescu - o distribuție în care poți ghici uneori ecouri din proza sud-americană.

Și, chiar daca ne găsim într-o perioada în care țara pare orientată într-o direcție bună, nu poți să nu te întrebi cum am fi arătat dacă decidentii noștri n-ar fi fost rezultatul unei atât de masive contraselectii. Unde am fi fost dacă meritul și competența ar fi surclasat pila și învârteala? Cum ne-am fi simțit fară atâția agenți patogeni care ne poluează viața și ne strică rosturile?
Cartea poate fi comandată online de la Libris, AICI.