Eșanu Alina este profesor de limba și literatura română la Școala Gimnazială Voetin, din comuna Sihlea, județul Vrancea. Încă de când a pășit prima dată în școală, despre care povestește că era una veche și "mohorâtă", a știut că nu e nevoie de multe pentru o schimbare.

Prof. Eșanu Alina: ,,Am văzut multe în ochii elevilor mei și am dorit să îi fac să vină fericiți și cu drag la orele mele. Am reușit, zic eu. În acești 5 ani, am conturat o lume în care elevii se bucură de magia cărților, prin realizarea unui club de lectură sub egida Fanbook, dar și prin lecții de opțional de lectură cu prezentări inedite de carte sau lecții de limba română pline de farmec și creativitate. Și elevii de la sat pot!"

Iată câteva imagini de la clubul de lectură de anul acesta, început în luna decembrie,care a avut până acum trei întâlniri, cu trei cărți diferite, la fiecare activități specifice. Este vorb de cartea Minunea de R.J.Palacio, cartea Pericol de Raluca Poenaru și cartea Minciuni și spioni de Rebecca Stead.

Prof. Eșanu Alina a povestit pe scurt activitățile susținute:

,,În luna decembrie a fost discutată cartea Minunea de R.J. Palacio. În apropierea Crăciunului, sărbătoare a bunătății, am ajuns la o concluzie prin lectură: avem cu toții defecte, dar tocmai acestea ne fac să fim speciali. Personajul cărții, August, un copil de clasa a V-a, cu o înfățișare total neobișnuită, este dovada faptului că aparențele sunt înșelătoare: Nu poti vedea bine decat cu inima. Esentialul e invizibil pentru ochi.

Pentru această carte am desfășurat următoarele activități:

• Pentru captarea atenției am analizat împreună cu elevii versurile melodiei Beautiful, a Christinei Aquilera, melodie ce are ca mesaj acceptarea sinelui și descoperirea frumuseții interioare, indiferent de părerile celorlalți, și am vizionat secvențe din filmul realizat după această carte.
• Apoi, elevii au avut de îndeplinit 3 provocări pe tema cărții ( de exemplu, o provocare a fost ca, într-un cufăr, să ne scriem fiecare, anonim, defectul cel mai mare).
• A urmat un quiz cu diverse întrebări din text, la care elevii, pe rând au răspuns.
• La final, am discutat despre mesajul cărții, elevii au trecut experiența lui August prin filtrul propriei experiențe, dar și citatele motivaționale întâlnite de-a lungul cărții.

Elevii au fost marcați de experiența lui August, dar au realizat că, la un moment dat toți am fost victime ale discriminării sociale, din varii motive, și că toți avem defecte pe care ne e greu să le acceptăm. Așadar, cuvântul cheie al întânirii a fost acceptarea celorlalți și acceptarea sinelui."